Monday, 29 April 2013

Isnin                                                                        29/4/2013


Awak. . .
Ya , awak yang tengah baca ni.
Saya tahu , jauh di sudut hati awak,
Ada rahsia yang tersimpan.
Ada tangisan yang tersembunyi.
Ada harapan yang tidak terlukis terang.
Namun di situ,
awak memilih untuk senyum.
awak bertahan dalam diam.
awak yakin dengan doa.
Tapi saya percaya di sebaliknya,
Awak kongsikan segalanya pada DIA
yang lebih mengerti.
Awak menangis dihadapanNya yang
jauh lebih memahami,
Awak serahkan hati awak
sepenuhnya.Hanya untuk DIA.
sebab itu awak nampak tabah dan
tenang menghadapi semuanya.
kerana hatimu teguh bersama
Pencipta :')

Sunday, 28 April 2013

Kasih sayang Allah lagi banyak

Ahad                                                                        28/4/2013
Dengar ja mesej masuk, mesti hatiku akan cakap
" Aku harap mesej itu dari dia".
Tapi apabila mesej masuk dibuka
" Hantar assingment anda cepat-cepat ye, aku nak edit".
oh, hampa rasanya hati ini...
macam mana aku nak buang perasaan itu?
Perasaan untuk memeriksa handphone selepas mandi,
Perasaan untuk cek handphone apabila keluar dari bilik,
Perasaan untuk cek handphone selepas bangun tidur,
Dengan harapan " saya maafkan awak, saya terima awak semula".
Alangkah gembiranya hati ini
Andai apa yang berlaku sebelum ini adalah mimpi
Tapi, selepas tangan ini menampar pipi
Ouch, its hurt..
Ini realiti, bukan mimpi...
Dia bukan lagi milikku ;(
Aku tak punya siapa-siapa
Tapi selepas azan subuh pagi ini berkumandang
Allahuakbar, Allahukbar,
Ya, aku masih punya Allah
Airmata ini mengalir lagi
Nikmat dan kasih sayangMu Allah
lebih besar dari kasih sayangnya dia kepadaku.

Percayalah beauty, kamu tak pernah keseorangan

Dia tahu apa yang terbaik untukkmu beauty
Dia sedang mengatur yang terbaik untukmu
Percaya kepadaNya,
Kamu akan jumpa kebahagianmu nanti
Lambat atau cepat itu urusanNya,
Apa yang penting kamu perlu berusaha untuk rebut kebahagiannya itu.

Saturday, 27 April 2013


Sabtu                                                                  27/4/2013

video















belajar utk melepaskan itu pahit,
belajar utk melupakan itu pahit
belajar utk tidak memegang handphone itu pahit
belajar utk meletakkan handphone di meja itu pahit
belajar utk buang handphone itu pahit
belajar utk tutup fb itu pahit
segala-galanya pahit.



Friday, 26 April 2013

Jumaat                                                                                 26/4/2013

Adakah semalam hari terakhir aku melihat matahariku?
Adakah sampai semalam sahaja aku dapat merasai sinar matahari itu?
Adakah sampai semalam sahaja aku dapai merasai indahnya pagi yang disinari mentari?
Adakah semuanya sampai semalam sahaja?
Kerna dinihari ini
kurasakan matahariku sudah tak muncul lagi
Duniaku gelap
Duniaku sepi.

Thursday, 25 April 2013

Khamis                                                                   25/4/2013

Hari ini sayang
Esok benci
Hari ini suka
Esok marah
Hari ini ketawa
Esok menangis
Hari ini geram
Esok rindu
Hari ini merajuk
Esok pujuk
Itulah muzik alam rumah tangga
Itulah rasa
Itulah cinta
Ia boleh datang
Ia boleh pergi
Tapi,
Jangan biarkan ia HILANG


Arghhh... Boringnya kelas ni.
Dah berapa kali aku menguap.
Dah berapa kali jam di tangan aku tenung.
Lambatnya masa bergerak.
Hati kecil kubiarkan ia berbicara sendirian.
Mana Dr. Notts,
Aku rindu Dr. Notts,
Aku nak Dr. Notts.

Orang cakap nak hilangkan mengantuk kena berfikir kan...?
Jeng3...
Aku nak cuba tulis puisi...
Lalu, diari berwarna coklat aku keluarkan dari beg
Dan pena mula menari.

Rabu                                                                  24/4/2013

Kurenung tangan kananku
Kurenung tangan kiriku
Kutilik jari jemariku
Kusam
Suram
Kosong
Mana serinya?
Tiada
Selasa                                                                      23/3/2013

Aisyah tanyakan aku...
Kenapa aku tak cuba untuk buat cerpen,novel atau puisi?
" Aisyah, aku tak punya bakat untuk semua itu."
Aku kaku, kekok untuk menghasilkan semua itu.
Isnin                                                                               22/4/2013

Cantiknya gambar nie. Aku suka.
Lalu aku print dan lekatkan di bahagian dalam kulit depan diari kesayanganku.

cc: Apit Sabri Alive Photography

Tuesday, 23 April 2013

BBM 3410 : Pengalaman Video Seram UPM

Masyaa Allah.

Tu ja yang aku mampu ucap selepas Dr. Notts cakap kena buat video seram.
Kenapa mesti video seram? Video lain la Dr. huhuhuhuhu.
Nak video lain, nak video lain (sambil hentak-hentak kaki)

Aiyoo... dah la aku ni penakut. Semua cerita hantu, cerita seram mana aku tengok. walaupun aku tahu cerita tu cerita komedi, tetapi disebabkan tajuknya ada tertulis perkataan hantu. memang tak tengoklah aku. sebab utama. aku takut. sebab kedua aku takut dan sebab ketiga juga aku takut. jenis aku ni susah nak lupa bila dah tengok. ambil masa berminggu-minggu ataupun berbulan-bulan. dan hasilnya aku takut nak bangun awal-awal pagi, nak ke tandas tengah-tengah malam, nak gosok gigi kat tandas sensorang dan paling kritikal aku takut nak tengok cermin selepas pukul 12 malam. itu semua kesan tengok cerita hantu.huhuhuhu.

Tapi tahniah Dr. Notts. Anda berjaya menjadikan saya seorang yang hebat!
Seumur hidupku, aku tak pernah
1) tidur pukul 2, 3 pagi. selalu lepas isyak aku dah terbongkang dah. 
Niat tak mau tidur selagi video tak siap. tetapi memandangkan aku dah rasa gempa bumi melanda, duduk di lantai pun dah rasa bergoyang, tengok semua benda dah nampak senget. Akhirnya aku ambil keputusan untuk tidur. Buat apa berjaga kalau tak ada kualiti kan? Kuantiti tak penting, yang penting kualiti :D
dan nasib kawan-kawan aku yang lain masih lagi boleh berjaga untuk menyelesaikan video tu. Terima kasih ye uolls. Muahhh <3
2) Aku berjaya tengok hantu depan aku. Ya. Hantu Ziela Melody :D
Natijahnya, aku tidur buka lampu la malam tu. Takut weh nampak scene hantu bawah katil. tapi scene tu tak jadi, kami ganti scene lain.

Jom kembali semula ke dunia nyata. Tadi anda dah terbang tinggi ke langit kan? sekarang mari cecah semula kaki di tanah rata.

Nak buat video seram. Mestilah kena ada pengalaman seram kan. Dan tak semestinya kita alami sendiri peristiwa seram tu. Mungkin kita akan dapat pengalaman tu melalui cerita-cerita orang, melalui pembacaan kisah seram dan juga menonton cerita seram. Memandangkan aku tak ada langsung memori tentang cerita seram lalu aku berikan mandat kepada rakan-rakanku untuk mengeluarkan idea-idea yang bernas. Dan i follow je..hehehe

Tetapi, di situ aku keluarkan juga idea ye. jangan cakap aku mengulat ye uolls.
kata tak dak memori seram, macam mana boleh ada idea cerita seram? mesti pelik kan...
ehem-ehem... setiap cerita ada plot or storyboard kan..
ahaaa... disitu lah idea aku cek termasuk sikit...:D

Plot tu apa???
Plot ialah jalan cerita. Sebuah cerita akan mengandungi 
  • Plot Permulaan
Menceritakan tentang latar belakang watak/suasana yang wujud pada awal cerita.
  • Plot Perkembangan
Perjalanan cerita yang semakin berkembang dan wujudnya watak-watak lain.
  •    Plot Perumitan/Konflik
Pada ketika ini, akan wujudnya masalah yang dihadapi oleh watak dalam cerita.
  •   Plot Klimaks
Dalam plot ini, masalah yang wujud tadi berjaya diselesaikan
  •   Plot Peleraian
Pengakhiran cerita sama ada diakhiri dengan kisah gembira atau duka.

ok. Itu kisah plot. 
Sekarang aku nak kongsi cerita kameraman plak...hihihi

" sat gi hang tengok muka aku tau. Aku angguk maksudnya action"
Sebabnya, video ni video tanpa suara. Bila cakap action mesti dengar suara kan? terpaksalah guna bahasa isyarat.

" tapi aku kan tunduk. Mana nampak muka hang."
pulak dah...

" Haa... tengok ibu jari kaki aku. Aku gerak-gerak kau mulakan ok?"

hahahhaha...tengok. semua anggota badan digunakan =P

ok. Sampai sini saja pengalaman video seramku. sebabnya yang lain masih lagi sama. Lepas buat record mesti kena cut bahagian yang tak jadi. Edit sana sikit, edit sini sikit. Tambah kata-kata. Masukkan sound dan bila dah siap save la awak ye.hehehehe..

meh, tonton video seram kami. Sampai sekarang aku tak berani tengok sorang-sorang.
silibus video seram ini membuatkan aku takut nak tinggal kat hostel nie sorang-sorang. Tambah-tambah lak ada group yang melakonkan watak hantu duduk atas loker. memang tak lah. 
Kus semangat aku lepas tengok video tu. ;(

Apa-apa pun, Dr. Notts saya sayang Dr sebab Dr dah banyak naikkan confident level saya. muah3 <3
 * ini bukan bodek, sebab saya tak pandai bodek :D

Layan ye

Thursday, 18 April 2013

Tips Menghilangkan Sakit Kepala


Ini Cerita Masa Minum Petang

Setelah dapat info yang mengatakan panadol itu bahaya, maka aku terpaksa  mencari alternatif lain untuk
menghilangkan sakit kepala yang aku kerap alami.
Ini antara cara-caranya :

1) minum air isotanik
2) rendam kaki dengan air suam
3) geleng kepala selama 30 saat.
4) berlari setempat selama 30 saat

In Syaa Allah, sakit kepala anda akan hilang. Cubalah :D


Rajin-rajin Gosok Gigi Ye

Ibn Abbas meriwayatkan sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
"Sungguh, solat dua rakaat dengan bersiwak lebih aku sukai daripada solat 70 rakaat tanpa siwak." (Riwayat Abu Nu'aim)

Tuesday, 16 April 2013

Believe your self!

Melangkah Itu Mudah.
Namun Mencari Arah Itu Yang Terkadang Payah.
Mencari Jalan Itu Mudah,
Namun Memahami Destinasi Itu Yang Susah.
Menyusuri Susur Itu Mudah,
Namun Menuju Noktah Itu Pasti Mendatangkan Lelah.
Namun Allah itu Maha Mengetahui
Dia  tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya
Itu janjiNya.



Saturday, 6 April 2013

Harga Sepasang Baju Kurung


" Mak tak suka dia". Kata Mak dengan muka yang agak serius.

" Tapi Man suka dia. Dah lama Man kawan dengan dia !". Agak tinggi suaraku. Maafkan Man mak. Man perlu pertahankan hak Man. Bukan seorang mak tolak perempuan pilihan Man. Tapi ini dah kali ketiga.
Perempuan yang Man bawa untuk dijadikan calon menantu mak bukan calang-calang orang. Semuanya berpendidikan tinggi dan bekerjaya. Tapi Man tak faham dengan mak. Kenapa mak tak boleh terima pilihan hati Man.

" Mak tetap tak suka dia." Mak masih lagi dengan pendirian mak.

" Tapi, kenapa? Cuba mak bagitahu Man sebab mak tolok perempuan pilihan Man."

" Sebab dia tak berbaju kurung." Jawab mak dengan suara yang tegas.

" Hanya tak berbaju kurung mak tak suka dia?" Soalku kepada mak

" Man tahu tak kenapa mak suka perempuan yang pakai baju kurung? Sebab perempuan yang berbaju kurung nampak sopan dan manis. Baju kurung bermaksud " busana yang dikurung oleh syarak". Cuba Man tengok, baju kurung kan longgar dan labuh. Tak ketat, tak nampak bentuk tubuh kan. Perempuan apabila dia pakai baju kurung dia mesti kena pandai bawa diri dan menjaga adat dia. Zahir memang kita nampak pakai baju kurung, batinnya pula adat istiadat, budi bahasa. semuanya tu terikat dengan adat Melayu. Mak tak mau la menantukan minah saleh celup. Mak tak berkenan. Mak nak menantu mak pure Melayu, yang amalkan gaya hidup Melayu." Terang mak panjang lebar

* Ini kisah adalah kisah benar. Tengok, betapa mahalnya harga sepasang baju kurung. boleh buat bina masjid tuh uolls. sapa2 yang cakap pakai baju kurung tu kolot sila lah ubah mindset anda ye...
dan satu lagi pesanku nak p umah boyfriend anda tu p la dengan cara bermaruah. maksud aku, p la selepas lafaz ijab dan kabul. tak payah la nak p waktu tengah berkaple. kalau betul la "kawan" anda tu suka anda, dia pasti akan bawa mak dan ayah dia p jumpa anda di rumah anda. Maksudnya,,, nak p ikat dah la tu.

dan bila la masa "Itu" akan datang utkku juga... itu masih lagi menjadi rahsia Allah :D




Friday, 5 April 2013

Bila Anda Dah Pregnant

 Ini cerita masa sarapan pagi tadi.

" Husna dengar tak apa yang Along cerita semalam dekat Ecah?" tanya Along, teman sebilikku.

" Husna tido mati semalam. Tak dengar apa dah aihh. Alarm bunyi pun tak dengar." Kataku.

" Lecturer Along cerita semalam...bila kita dah kawen dan kita dah tuuuut ngan suami kita, dan period kita datang lambat walaupun sehari dua kita dah kena p check. Jangan wat tak kisah ja. Jangan selepas sebulan, dua bulan bawu nak p check. Sebab masa tu pertumbuhan dan perkembangan otak bayi tengah pesat. Masa tu kita kena betul2 jaga pemakanan kita. Kena makan makanan yang boleh membantu pertumbuhan otak bayi. contoh, macam kismis, kurma, madu, kekacang dan banyak lagi. Baru anak kita akan cerdik dan dapat mengelakkan kelahiran bayi seperti down sindrom, austisma. memang tak dinafikan benda tu genetik, tapi kita boleh elakkan dengan menjaga pemakanan kita. bulan pertama amat penting sekali. bulan kedua pertumbuhan otak bayi dah semakin slow." kata Along

"oooo...." Aku hanya membulatkan mulutku :D

Thursday, 4 April 2013

Video 1 Shot UPM


Kelas semalam aku dan rakan-rakan diminta oleh Dr. Notts untuk menulis di blog tentang pengalaman yang kami dapat ketika membuat video 1 shot. Dalam tugasan video 1 shot ni kami kena menari dan miming mengikut lagu yang dipilih.

Meh2, jelajahi pengalaman aku ayuh!

kena pilih lagu.

Aku tak kisah lagu apa pon yang group aku pilih asalkan rancak dan aku boleh ikut aku. nasyid2 xmau ok?hehehehe... so, kami decide nak amek lagu sayang yang dinyanyikan oleh Shae. Lagu nie simple n pendek ja.. lirik dia pon ulang benda yang sama ja. so senang la kan but susah gak sebab aku x hafal lirik dia. susah r nk miming =.=

kena pilih tarian

ni lagi menjadi masalah. aku tak pernah menari dan memang tak taw langsung nak menari. jap2...menari tu apa? haaa...sampai tahap tu la aku tak taw menari tu apa.hihihi. dah la aku ni kayu yang memang tak boleh dilentur2 dah. xdak liut2 dah aih. memang keras giler la badan aku nie.

rasa macam nak Linda Jasmine ja mai ajaq aku menari. Wah, demand ko kan nak cikgu tari lak. mampu ke nak bayaq. uhuk3...tersedak cek ko sebut bab duit.

"kita tukar lagu nak?, kita amek lagu Kumpulan las ketchup. Ley ikut tarian dia."

" Ko reti ke nak ikut bahasa dia lak?" urmmmm...nganga2 mulut ja pon x kan x boleh..hehhee..
 
haaaaaa..." kita ikut tarian dovey lovey la...rancak dia menari. maen kaki yang banyak.kaki ja pon. boleh kan?"

ok set...tarian tu kami amek mula2. tapi...waaa nampak senang dia menari tapi susah giler nak ikut. so cancel tarian tu.

ahaaa..." Lagu elyana lak amacam?. Lagu kau atau aku?"

so, kami try buat lagu n tarian elyana lak...tapi ntah macam x bes ja. x kena ngan jiwa." sebenarnya, kau nak cakap ko x reti buat kan? heheheh

akhirnya, kami pilih amek tarian senam aerobik. lompat2, hayun tangan cikit, hayun sana, hayun sini siap la kan.

kami pon balik la setelah seharian berada di bilik syikin.penat tu x payah cakap la baq hang.

Semangat kena tinggi

yeah, ini yang aku belajar. nak berjaya semangat kena tinggi. tahu tak video yang kami upload kan dalam utube tu video yang ke 22 kali. berpeluh, kaki tak larat angkat suma aku rasa masa buat video tu. memang berat badan turun 10 kilo la hari tu.( nak tipu pon agak2 la ye) =p 
agak2, kalau kami patah semangat dan putus asa memang tak jadi la video tu.

Malu biar bertempat.

ingat cek tak malu ka nak menari kemudian kena upload kat youtube. 1 dunia tengok tau. ya. Aku malu, malu yang teramat sangat. abes la maruah aku. kena tergedik2 depan kamera. tapi pikir secara positif, malu tu biar bertempat. video ni buat utk tambah keyakinan diri. dan aku akui, malu aku skg dah kurang. dan kelas BBM 3410 banyak naikkan confident level aku. yela, aku memamng malu beraksi depan kamera dan buat pelbagai aksi dan mimik muka sebab aku rasa aku tak cantik. tapi skg aku rasa aku cantik dah.hahaha..koya kan aku nih.lagi satu, aku yang tak pernah bercakap masa lecturer tanya pon boleh bercakap dah skg ni. suma tu kerana Dr. Notts yang perlukan jawapan secara spontan. lambat jawab, markah takda. so aku perlu pantas bercakap dan cakap ja apa yg ada kt otak ni asalkan lojik. Terima kasih Dr. Notts, anda dah kuarkan emas dari mulut saya. Tak perasan ke hari tu emas banyak jatuh kat lantai? :D

Belajar guna movie maker

sebelum ni tak tau apa itu movie maker. selepas video ni siap baru tau.oooo... movie maker ni utk orang cut video, cut lagu, buat macam slide bagai tu. Dan terima kasih kat Arelong Syiedah sebab ajaq cek buat video tu bagi siap. ehhh..ajaq ka? bukan Arelong yang buat suma ka? hehehehe...aku belajar melalui pemerhatian. bukankah dengan melihat kita belajar? dari kita kecil lagi kita belajar sesuatu melalui perhatian dan pendengaran. dan kita juga belajar melalui pengalaman. nak dapat pengalaman tu kita kena lalui. dan sekarang aku dah lalui pengalaman menjadi seorang penari atau artis.hahahaha...=P

Promosi

wah,video dah siap kena la promosi lak kan...nanti xdak sapa nak tengok lak. makanya, share la kat facebook, kat chat, kat twitter, kat mesej. motifnya, supaya orang tengok dan bagi semangat yang membina. mana nak tau kan abes study nanti ada orang offer jadi penari ke, pelakon ke...heheheh.

Jadi artis atau jadi orang akademik?

Dulu pernah gak terdetik di hati aku ni nak jadi artis. nak masuk tv. tapi setelah kena menari tak sampai 5 minit memerlukan aku buat 22 kali sebab tak jadi...aku cancel niat tu.

andai aku diberi pilihan untuk jadi artis, wartawan penyiaran atau ahli akedemik, aku pilih untuk jadi ahli akademik. Aku hanya perlu banyak membaca jurnal dan bahan kajian yang nak buat research sahaja tanpa memerlukan aku terkinja2 di depan kamera.

stamina 

nak menari memerlukan stamina yang tinggi. tak boleh pancit2. nyesal tau sebab dah selalu sangat aku ponteng joging skg nie...atas alasan tak sempat.

rasa macam nie ja pengalaman yang aku dapat masa membuat video klip nie..cewaahhh..mcam jadi artis dah tu.hahahah..

ni video yang kami buat tu,,,layan... penat tau aku berjoging dalam video nih.

http://www.youtube.com/watch?v=DozFDBvTdxQ

 dan saksikan pula kemunculan video seram selepas cuti midsem nie...

Simpulan Bahasa UPM

Setiap minggu hari Rabu adalah hari yang paling menyeramkan bagi aku dan mungkin juga bagi rakan-rakanku. Ingat ja kelas Dr Notts pasti selera makanku akan hilang, kecut perut bila mengenangkan kelas Bahasa dalam Multimedia. Mau tak takot, setiap minggu pasti ada kerja yang menyebabkan aku berada di bawah tekanan yang sangat tinggi darjahnya. kalau ada meter yang boleh cek tekanan stress tu pasti akan pecah meter tuu tengok tekanan aku...seram kan...=P

Tengok, stress aku semakin menjadi apabila beliau mengatakan hari ini "saya mau buat simpulan bahasa, dan kamu semua kena menyampaikan maksud simpulan bahasa dengan gaya. saya tengok gambar tu saya terus paham. saya nak 25 simpulan bahasa". mak aihhh, kau tengok... 25 simpulan bahasa. Maksudnya 25 gaya kami kena buat. nasib baik dalam grup kalau sorang mati la aku...=.=

kelas menjadi kelas kabut dan haru biru apabila beliau membuat kolum di depan dan menyuruh kami menyenaraikannya supaya tak sama dengan group lain.

Di sini, otak kena cerdas berfikir dan pantas memikirkan simpulan bahasa apakah yang akan digunakan nanti. Kalau lambat beliau akan p ke group lain pulak memandangkan mouse komputer di tangannya. huwaaaAA...cepat la otak bagi kerjasama. rasa nak tumbuk ja bila kita sebut simpulan bahasa tu kemudian sama pulak dengan orang lain. makanya,,,kena la cari yang lain. tapi di situ aku dapat ilmu dengan percuma. mata hati kena bijak menilai :D

Alhamdulilah, akhirnya masa amat menyayangi kami semua. Simpulan bahasa yang sempat disenaraikan hanya 12 sahaja. :D

Ni simpulan bahasa group aku :
  1. mata duitan
  2. mata keranjang
  3. hati gajah
  4. bapak ayam
  5. hati kuman
  6. patah hati
  7. bongkok tiga
  8. bertih jagung
  9. celik huruf
  10. bujang terlajak
  11. jalan mati
  12. sejuk perut

Keluar ja dari kelas tu kami terus membuat tugasan kami. Mula la membuat pelbagai gaya supaya gambar yang akan dihasilkan itu dapat menyampaikan maksud simpulan bahasa tu.
untuk mendapatkan gambar yang berkualiti kami perlulah memahami dulu maksud setiap simpulan bahasa tu. 
kena la cari Encik Kamus dan Miss Google. Mereka berdua amat membantu dalam menyiapkan kerja-kerja seseorang pelajar. Perkhidmatan mereka free pulak tu...ish3, ni buat hati bertambah sayang =P
ok. meh aku tunjukkan gambar yang kami buat.



kamu semua boleh ler teka maksud simpulan bahasa tu berdasarkan gambar ye...
kadang kala ku gembira
kadang kala sedih juga
6 saja yang diterima 
6 lagi buat semula.
ohhh Dr Notts,kenapa direjectnya yang 6 lagi...huhuhuhuhu
wa sangat sedey ooo... ;(
Pengajaran dan pengalaman yang aku dapat dari silibus simpulan bahasa ini ialah
  1. kena peka dengan keadaan sekeling. tak boleh ralit atau leka. kerana setiap gambar ada lagu.hehehe.maksudnya, masa dalam kelas tu kena fokus. bagi perhatian betul2. tengok la masa kelas hari tu kami terlepas 3 simpulan bahasa masa tengah buat senarai sebab leka bagi cadangan dalam kumpulan sehingga terlupa memandang di depan. sedangkan tangan Dr. Notts laju ja meng scroll down mouse tuh. macam tu jugak lah dalam kehidupan kita. dalam kita sibuk mengejar apa yang ada depan kita sekarang jangan lupa memandang sekeliling dan jangan juga lupa memandang ke depan.kerana kita juga perlu berfikir apa akan jadi kepada aku utk masa akan datang? kadang2 bom meletup kat tepi pon x sedar sebab sibuk buat hal sendiri ja. aikk, betul ke aku cakap ni. lantak la..itu ja yang terlintas difikiran aku skg ni 
  2. tahap kesabaran kena tinggi. kenapa aku kata macam tu? yela, masa buat senarai simpulan bahasa tu, bawu ja nak sebut simpulan bahasa tu, orang lain dah sebut.kena pk lagi. masa nak ambil gambar lak.." alaaa..tak jadi la...amik lain", " stop2", " sat2, aku tak ready lagi", "laaa...ko dah mula ke?, napa tak cakap action?"  aiyoooo....aku debit jugak kang budak nih....hahahha...salah satu skrip tu ayat aku la tu =P
  3. belajar mempraktikan semula teknik pengambilan gambar yang diajar oleh Dr. Notts pada minggu2 yang lepas. Antaranya Mug shot, Medium shot dan Full shot. Ilmu kena praktik kan, bawu tak hilang :D
  4. belajar memilih situasi yang sesuai. contoh : masa nak buat babak bapak ayam tu. kena cari lorong yang gelap la. makanya, koridor bilik la jadi mangsa. dan kena buat gaya pelacur. hah? pelacur...kena pakai seksi la..hihihi. tapi tak lah,,,tak kan pelacur pakai tudung kan ???
  5. belajar buat mimik muka. ya, muka akan menjelaskan kesemuanya. sama ada kita gembira atau sedih
  6. belajar guna bahasa badan dengan betul. salah buat, salah la maksudnya.huhuhuhu. tengok, yang kena reject tu sebab salah buat la.
  7. yang nie aku suka, dapat jadi model.hihihi.ingat senang ke nak jadi model? tu cita2 masa aku form 2. nak jadi model. ahakkkk...perasan kata diri ni lawa masa tu.hahahaa
ok. Sekian saja dari saya :D